Maaltijdcheques vanaf volgend jaar afgeschaft?

Verdwijnen de maaltijdcheques? Als het van Johan Vande Lanotte (SP.A), minister van Economie, afhangt alvast wel. Hij lanceert daarover een voorstel in Het Nieuwsblad op Zondag. De sector waarschuwt dat de cheques afschaffen ernstige economische en sociale gevolgen kan hebben.

Vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte wil de maaltijd- en ecocheques afschaffen en het geld gewoon met het loon van de werknemers mee storten. "Het systeem van de maaltijdcheques is waanzinnig", vindt Vande Lanotte. "Het is een fluitje van een cent om dat gewoon op de rekening te storten. Cheques kosten het bedrijfsleven 80 miljoen euro, terwijl dat geld niet naar de mensen gaat."

De minister benadrukt evenwel dat hij het voordeel dat die cheques bieden, niet wil afschaffen, enkel de cheques zelf. Een deel van het loon uitkeren via cheques vindt hij een nodeloze administratieve last. Het regime wil de minister wel behouden. Het geld wordt niet belast, maar telt ook niet mee voor het pen­sioen.

"Volgend jaar al"

Volgens Open VLD-senator Rik Daems kunnen de cheques volgend jaar al afgeschaft zijn. Er ligt volgens hem al sinds juli een wetsvoorstel klaar om zowel de maaltijdcheques als de ecocheques af te schaffen. "Ik ben blij dat er eindelijk een meerderheid gevonden lijkt te zijn voor het wetsvoorstel. Laat ons er nu voor gaan", zegt hij.

De senator zal aan de voorzitter van de bevoegde Senaatscommissie vragen om het voorstel met hoogdringendheid te behandelen. "Het kan in oktober gestemd zijn. Dan kan het systeem volgend jaar al afgeschaft zijn, met een overgangsperiode natuurlijk", aldus de liberaal.

Daems wijst er ook op dat een deel van de cheques nu ongebruikt blijven en dat vele kleine bedrijven, net wegens de huidige administratieve last, momenteel niet met het systeem werken.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is het niet onverdeeld eens met de afschaffing ervan. "Het is geen goed idee als het de loonkosten verzwaart", zegt hij in "De zevende dag", "maar wel als het de administratieve last kan verlichten."

"Zware gevolgen"

De maaltijdcheques afschaffen kan zware economische en sociale gevolgen hebben. Dat zegt VIA, de federatie van bedrijven die maaltijdcheques uitgeven. Er verdwijnt immers een gegarandeerde injectie van 2,2 miljard euro in de economie, met name in de voedingsdistributie en de horeca, zo zegt de federatie in een persbericht.

VIA vindt het geen goed idee en vreest voor banenverlies in de sector en inkomstenverlies. In de voedingsdistributie en de horeca zouden er minstens 8.000 arbeidsplaatsen verloren kunnen gaan, volgens VIA.

VIA erkent dat maaltijdcheques kosten met zich meebrengen, administratief en qua dienstverlening. "De succesvolle introductie van de elektronische maaltijdcheques en de verlenging van de geldigheidsduur ervan, bieden voldoende garanties dat de nadelen van het papieren systeem binnenkort verdwenen zijn", zegt VIA.

Volgens VIA zullen de consumenten besparen op voeding. VIA vreest ook dat de werknemers het fiscale voordeel verliezen als het bedrag van de maaltijdcheque gewoon bij het loon komt.