Net geen absolute meerderheid voor Angela Merkel

In Duitsland heeft de CDU van Angela Merkel de parlementsverkiezingen afgetekend gewonnen. Dat bleek gisteren al uit de eerste exitpolls en wordt ook door de officiële cijfers bevestigd. Met 311 zetels behaalt de partij net geen absolute meerderheid in het parlement. De liberale FDP noch de eurosceptische Alternative für Deutschland (AfD) haalt de kiesdrempel van 5%.
AP2013

Welke coalitie?

In een eerste reactie heeft Merkel de kiezers bedankt voor het vertrouwen dat ze hebben in haar leiderschap. "Dat is een superresultaat. Ik beloof u vier nieuwe jaren van succes", zo zei Merkel.

"Het is nog te vroeg om te zeggen wat we zullen doen, maar ik beloof dat we verantwoord en met zorg zullen handelen", aldus Merkel, die een derde termijn als bondskanselier wil aanvatten. De partijbonzen van de CDU komen maandagmorgen samen om overleg te plegen over verdere stappen.

Peer Steinbrück, de kopman van de SPD, bedankte de partijmilitanten maar gaf toe dat het gewenste resultaat niet gehaald werd. Steinbrück wil zich voorlopig niet inlaten met speculaties over een coalitie voor de volgende regering. "De bal is nu in het kamp van Merkel", aldus Steinbrück, "zij moet aan een meerderheid zien te geraken".

In een tv-debat later op de avond maakte Merkel duidelijk dat ze niet geïnteresseerd is in een minderheidsregering. "Het is voor de hand liggend dat ik het land niet zal leiden met een minderheidsregering", zo zei ze.

Merkel denkt eraan om met de SPD of de Groenen rond de rafel te gaan zitten om een stabiele meerderheid te vormen. "De coalitiegesprekken zullen waarschijnlijk tussen ons gevoerd worden", zei Merkel tegen Peer Steinbrück en Jurgen Trittin van de Groenen.

Merkel wint ook in de deelstaat Hessen

In de schaduw van de nationale verkiezingen, was er ook een regionale stembusslag in de deelstaat Hessen. Ook daar stijgt de CDU van Merkel met 1,1% naar 38,3%. De liberale coalitiegenoot FDP verliest in Hessen 11%, maar blijft nipt boven de kiesdrempel van 5%. Wel zou de coalitie van CDU en FDP in de deelstaat geen meerderheid meer hebben.

Wellicht kijkt de CDU dan ook over het muurtje van de oppositie naar de sociaaldemocratische SPD. Die wint in Hessen 7% en landt op 30,7%, nog altijd ver achter de christendemocraten. De kleinere partijen gaan achteruit en de eurokritische Alternative für Deutschland haalt de kiesdrempel net niet.