Reizen naar Rode Zee en Golf van Aqaba kunnen weer

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft het reisadvies voor Egypte vanaf vandaag gewijzigd. Reizen naar de toeristische bestemmingen aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba worden niet meer afgeraden. Ook Nederland versoepelt zijn reisadvies.

Reizigers naar bestemming zoals Hurghada of Sharm-el-Sheikh wordt wel aangeraden voorzichtig te zijn en de veiligheidsvoorschriften van de plaatselijke overheid en de touroperators strikt na te leven. Alle reizen naar andere plaatsen in Egypte blijven afgeraden "omwille van de ernstige veiligheidsrisico's", zegt Buitenlandse Zaken nog.

De beslissing om het reisadvies te versoepelen is niet onbelangrijk voor de touroperators, die vooral in het winterseizoen veel toeristen in de badplaatsen aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba hebben. Intussen laat Thomas Cook weten dat het vanaf 1 oktober opnieuw toeristen naar Egypte brengt, Jetair hervat de vluchten naar Egypte vanaf 25 oktober.

Ons land had vorige maand het reisadvies voor Egypte verstrengd wegens de onrust en de rellen die volgden op de staatsgreep van het leger waarbij de verkozen president Mohammed Mursi was afgezet, begin juli.

De militairen lijken langzaamaan de toestand in Egypte onder controle te krijgen, maar hebben het verzet van de Moslimbroeders toch nog niet helemaal kunnen breken. Vrijdag nog waren er in verschillende steden betogingen tegen de nieuwe machthebbers, en ook nu weer waren er hier en daar relletjes tussen manifestanten en ordediensten.

Vorige maandag heeft het leger nog de stad Delga ingenomen, in het centrum van het land. Die stad van zo'n 120.000 inwoners stond nog onder controle van aanhangers van Mursi.

In de provincie Qena is vrijdag een landbouwer gearresteerd omdat hij een ezel opgedirkt had met een militaire helm, waarop hij de naam van generaal al-Sissi geschreven had, de nieuwe sterke man van Egypte. De man zal moeten terechtstaan voor "belediging aan het leger".