Venezuela bezet toiletpapierfabriek wegens schaarste

De regering van Venezuela heeft een toiletpapierfabriek tijdelijk overgenomen. Zo wil de linkse regering in het Latijns-Amerikaanse land de hygiënische leefomstandigheden van de bevolking veiligstellen. Venezuela kampt immers al maanden met een nijpend tekort aan toiletpapier.
AP2006
Venezuela kampt al langer met schaarste.

Volgens de staatsradio AVN heeft de Nationale Garde de controle over een toiletpapierfabriek in Manta in de noordelijke staat Aragua overgenomen. Soldaten zullen er strikt toezien op de productie en verdeling van het product. De bezetting van de fabriek is volgens minister van Handel Alejandro Fleming perfect legaal.

De schaarste aan toiletpapier en andere basisproducten is geen nieuw gegeven in Venezuela. Dit voorjaar diende de overheid nog in allerijl miljoenen rolletjes te importeren om een chronisch tekort te verijdelen en vorige week riep president Nicolás Maduro een speciale commissie in het leven om het probleem aan te pakken.

Maduro, die in april de presidentsverkiezingen won en de linkse erfenis van zijn voorganger Hugo Chávez wil vrijwaren, dicht de problemen toe aan een samenzwering van de privésector. Die zou opzettelijk te weinig wc-papier en andere basisproducten produceren om het land te destabiliseren en het socialistisch beleid in diskrediet te brengen.

Tegenstanders van Maduro stellen dan weer dat de regulering van de prijzen van basisproducten aan de basis van alle hygiënische ellende ligt. Chávez plafonneerde immers de prijzen om de inflatie te bestrijden, maar de prijzen zijn volgens analisten zo laag dat de privésector nauwelijks nog winst kan maken en dus de productie terugschroeft.