"Begroting in evenwicht? Het zou er nog aan moeten mankeren"

De oppositie laat geen spaander heel van de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Open VLD vindt het maar normaal dat de begroting in evenwicht is, Groen hekelt de grote gaten in het sociale en ecologische beleid, Vlaams Belang klaagt de goednieuwsshow aan en LDD mist visie.

"Ik vond de Septemberverklaring een mager beestje en had nochtans hoge verwachtingen", zegt Bart Tommelein (Open VLD) in "Villa Politica". "Een begroting in evenwicht? Met bijna 4 miljard euro extra van de federale overheid zou het er nog aan moeten mankeren", zegt de liberaal duidelijk niet onder de indruk.

Tommelein stelt vooral vast dat de Vlaamse regering nauwelijks nog samenhangt. "De spelers op het terrein maken het de coach wel erg moeilijk", zegt hij. "De coalitiepartners zitten niet op dezelfde lijn." Volgens hem is net daardoor de Septemberverklaring zo kort. "Van de ene partij mag dit er niet in, van de andere partij dat niet."

"Regering zal niet veel meer uitspoken"

Elisabeth Meuleman (Groen) vreest dat de regering-Peeters II niet veel meer zal uitspoken. "Dit was een verkiezingsspeech, geen Septemberverklaring", zegt ze.

"De minister-president kondigt een begroting aan zonder gat, maar er zitten wel degelijk grote gaten in zowel het sociale als het ecologische beleid van deze regering", zegt de politica. Meuleman verwijst onder meer naar de lange wachtlijsten in de zorgsector en de 91.000 mensen die op een wachtlijst staan voor een sociale woning. "Er is iets gebeurd, maar er is nog veel werk op de plank."

Volgens de groene politica is de mislukte onderwijshervorming een van de grootste pijnpunten van deze regering. "Ik geloof niet dat die hervorming er ooit komt", zegt ze. "Ook het loopbanenpact in het onderwijs is er nooit gekomen."

"Oosterweel symbool besluiteloosheid"

Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) hekelt de goednieuwsshow van Peeters II. "De minister-president heeft het over 48.000 nieuwe jobs de laatste 4 jaar. Misschien is het tijd om daar eens tegenover te stellen hoeveel jobs er verloren zijn gegaan."

Hij spreekt verder ook over "de kortste Septemberverklaring ooit". Het enige wat Peeters volgens de Vlaams Belanger gezegd heeft, is dat er een begroting in evenwicht is. "Al de rest was behoorlijk warrig, er zat geen enkele boodschap in."

Van Hauthem had nochtans graag gehoord wat de Vlaamse regering dit jaar nog wenst te verwezenlijken. "Ik denk dat deze regering gewoon aan het uitbollen is", zegt hij. "Deze goednieuwsshow is er om te verdoezelen dat deze ploeg niet meer aan elkaar hangt."

Hij besluit door te stellen dat het Oosterweel-dossier "het symbool is van de besluiteloosheid van deze regering".

"Alles wordt vooruitgeschoven"

Lode Vereeck (LDD) hekelt vooral dat de regering-Peeters II "alles voor zich uit schuift". "Het gaat om de Oosterweelverbinding, de onderwijshervorming... daar horen we allemaal niets van."

Het klopt volgens Vereeck niet dat de Vlaamse regering in een economische storm is terechtgekomen, zoals Peeters in zijn Septemberverklaring meermaals beweert. "De afgelopen jaren had de Vlaamse regering bijna 4 miljard euro bijkomende middelen", zegt hij. "Dat moeten we toch een beetje nuanceren."

De LDD'er heeft in de Septemberverklaring vooral een duidelijke visie gemist voor enkele belangrijke dossiers. "Het concurrentiepact is essentieel voor de komende maanden en jaren. Daar horen we niets van."