"Breaking bad" en "Homeland"-actrice halen Emmy's binnen

Op de Emmy Awards heeft "Breaking bad" de belangrijkste prijs in de wacht gesleept, die voor beste dramaserie. Claire Danes ("Homeland") en Jeff Daniels ("The newsroom") werden bekroond als beste actrice en beste acteur in een dramaserie. De VRT-coproductie "Parade's end" viel naast de prijzen. De Emmy's zijn de Oscars van de televisiewereld.
2013 Getty Images
Claire Danes speelt CIA-agente Carrie Mathison in "Homeland".

"Breaking bad" wint dus voor de eerste keer de meest prestigieuze Emmy. De serie over een terminale chemieleraar die de drug methamfetamine gaat produceren om zijn familie financieel iets achter te kunnen laten, is momenteel aan zijn laatste afleveringen toe. Het vijfde seizoen van de serie, die bij ons op Canvas wordt uitgezonden, is het allerlaatste.

Anna Gunn, die in "Breaking bad" de echtgenote speelt van hoofdpersonage Walter White (een rol van Bryan Cranston), won trouwens in de categorie beste actrice in een bijrol in een dramaserie. Als beste vrouwelijke hoofdrol won Claire Danes voor het tweede jaar op rij. Ze speelt de CIA-agente Carrie Mathison in "Homeland", dat vorig jaar nog als beste dramaserie uit de bus kwam.

De winst van de 58-jarige Jeff Daniels, die voor de eerste keer genomineerd was, is een verrassing. Daniels, die in "The newsroom" nieuwsanker Will McAvoy speelt, laat de winnaar van vorig jaar: Damian Lewis uit "Homeland", Jon Hamm ("Mad men"), Hugh Bonneville ("Downton Abbey"), Kevin Spacey ("House of cards) en de eerder vermelde Bryan Cranston achter zich. Bobby Cannavale ("Boardwalk empire") won als beste acteur in een bijrol.

Beste komische serie was opnieuw "Modern family", al voor de vierde keer. Julia Louis-Dreyfus werd bekroond als beste actrice in een komische serie voor haar rol in "Veep". De voormalige "Seinfeld"-actrice was voor de 14e keer genomineerd, dat is een record. Haar mannelijke tegenhanger werd Jim Parsons (Sheldon Cooper in "The big bang theory", kleine foto). Hij krijgt de award al voor de derde keer.

In de categorie "Outstanding reality competition program" won de talentenjacht "The voice", van oorsprong een Nederlands format. De Nederlandse producent John De Mol was dan ook in Los Angeles om een Emmy in ontvangst te nemen.

2013 Getty Images

Michael Douglas wint allereerste Emmy

De oorlogsreeks "Parade's end", waar ook de VRT aan meegewerkt heeft, kon geen van zijn vijf nominaties verzilveren. De serie werd voor een groot deel opgenomen in Vlaanderen. De Vlaamse componist Dirk Brossé was genomineerd voor de muziek.

Er waren ook drie Emmy Awards voor "Behind the candelabra", met Michael Douglas (kleine foto) en Matt Damon. De twee uur durende tv-film van regisseur Steven Soderbergh brengt het liefdesleven van sterpianist Liberace in beeld. Die stierf in 1987 aan aids.

Douglas kreeg voor zijn vertolking van Liberace zijn allereerste Emmy Award ooit. Hij droeg die op aan zijn familie en zijn echtgenote, Catherine Zeta-Jones. Het koppel, dat 13 jaar getrouwd is, kondigde vorige maand aan dat ze "een pauze inlassen".

Tijdens de Emmy-uitreiking werd ten slotte ook aandacht besteed aan het overlijden van Glee-acteur Cory Monteith. De 31-jarige acteur overleed in juli aan een overdosis drugs en alcohol. En ook de recent overleden James Gandolfini ("The Sopranos"), een winnaar van drie Emmy's, werd gehuldigd.

De belangrijkste winnaars op een rij

 • Beste drama: "Breaking bad"
 • Beste comedy: "Modern family"
 • Beste miniserie of film: "Behind the candelabra"
 • Beste actrice in een dramaserie: Claire Danes, "Homeland"
 • Beste acteur in een dramaserie: Jeff Daniels, "The newsroom"
 • Beste regie voor een dramaserie: "House of cards"
 • Beste mannelijke bijrol in een dramaserie: Bobby Cannavale,"Boardwalk empire"
 • Beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie: Anna Gunn, "Breaking bad"
 • Beste acteur in een komische serie: Jim Parsons, "The big bang theory"
 • Beste actrice in een komische serie: Julia Louis-Dreyfus, "Veep"
 • Beste reality: "The voice"
 • Beste script voor een dramaserie: "Homeland"
 • Beste actrice in een miniserie of film: Laura Linney, "The big c: hereafter"
 • Beste acteur in een miniserie of film: Michael Douglas, "Behind The candelabra"
 • Beste mannelijke bijrol in een komische serie: Tony Hale, "Veep"
 • Beste vrouwelijke bijrol in een komische serie: Merritt Wever, "Nurse Jackie"
 • Beste regie voor een komische serie: "Modern family"
 • Beste script voor een komische serie: "30 Rock"
 • Beste regie voor een miniserie of film: "Behind the candelabra"
 • Beste script voor een miniserie of film: "The hour"

 

De volledige lijst van winnaars kunt u hier bekijken.