"Broken circle breakdown" is Belgische inzending voor Oscars

"The broken circle breakdown" is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. Dat heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) bekendgemaakt. De film van Felix van Groeningen vertegenwoordigt ons land in de categorie voor beste niet-Engelstalige film.

"Ik ben heel opgetogen dat de film die erkenning en het vertrouwen krijgt", zegt Felix van Groeningen. "Ik denk dat de film het verdient. De muziek doet het heel goed en doet mensen over de film praten. We gaan ook met de muziek proberen promotie te maken voor de film."

Naast "The broken circle breakdown" bestond de shortlist voor de Belgische Oscarkandidaat uit Fien Trochs "Kid", "Le monde nous appartient" van Stephan Streker en "Le sac de farine" van Kadija Leclere. Distributeur Tribeca Film brengt vanaf 1 november "The broken circle breakdown" uit in de VS.

Pas op 16 januari weten we of film genomineerd is

Alle films die in aanmerking komen voor de Academy Award voor beste niet-Engelstalige film worden in november en december voorgesteld aan het Foreign Language Voting Committee. Tijdens de eerste helft van januari maakt de organisator van de Oscars een shortlist van maximaal negen titels bekend.

Na extra screeningrondes van de negen in zowel Los Angeles als New York kiest een speciaal samengesteld Executive Committee de uiteindelijke vijf genomineerden. Die worden op 16 januari 2014 bekendgemaakt.

Volgens VRT-journalist Ward Verrijcken maakt de film wel een kans om de Oscarnominatie binnen te halen. "Het is in ieder geval een mooie film, met een emotioneel verhaal dat ook buiten onze landsgrenzen blijkt aan te slaan. De Amerikaanse bluegrass-muziek die een hele belangrijke rol heeft in de film, kan misschien wel aanslaan bij de mensen in Californië die voor de Oscars moeten stemmen."

Wie er uiteindelijk met het gouden beeldje aan de haal gaat, weten we pas in de nacht van 2 op 3 maart 2014.

"The broken circle breakdown" vertelt het verhaal van Elise (Veerle Baetens) en Didier (Johan Heldenbergh). Na de dood van hun dochter komen ze in een relatiecrisis terecht.

De film heeft al verschillende prijzen gewonnen (zowel nationaal als internationaal). De soundtrack is een commercieel succes.

"The broken circle breakdown" is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels voor Compagnie Cecilia.