"De Moslimbroederschap is illegaal"

In Caïro, in Egypte, heeft de snelrechtbank de partij van ex-president Mohammed Mursi illegaal verklaard. Alle activiteiten van de Moslimbroederschap zijn voortaan verboden. De interim-regering krijgt de opdracht het beheer van de fondsen van de partij over te nemen.
Het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap

"De rechtbank verbiedt alle activiteiten van de Moslimbroederschap, haar niet-gouvernementele organisatie en alle andere organisaties gelinkt aan de partij", stelt de voorzitter van de rechtbank Mohammed al-Sayed. Ook de activiteiten waaraan de Moslimbroederschap gewoon deelneemt, krijgen een verbod opgelegd.

De beslissing van de rechtbank heeft verstrekkende gevolgen voor heel wat verenigingen en organisaties in Egypte, want het verbod geldt ook voor alle verenigingen en organisaties "die financiële steun krijgen van de Moslimbroederschap". De broederschap heeft een groot netwerk van sociale organisaties die (materiële) hulp bieden aan burgers en verenigingen. Dat gaat van scholing, medische verzorging, armenzorg tot sportclubs. Ook deze organisaties dreigen door de uitspraak aan banden te worden gelegd.

Bevroren geld en vastgoed

Naast het verbod op alle activiteiten en de organisatie zelf heeft de rechter de interim-regering bevolen de fondsen en het vastgoed van de organisatie te bevriezen en het beheer ervan over te nemen totdat alle rechtszaken afgehandeld zijn. Daarvoor zou een speciaal comité opgericht moeten worden binnen de regering.

Het proces voor de snelrechtbank vond plaats na een klacht van de linkse Tagammu-partij. Die had geargumenteerd dat de Moslimbroeders een gevaar voor de nationale veiligheid vormen. De Moslimbroederschap kan wel nog verzet aantekenen tegen het vonnis voor de snelrechtbank.

Moslimbroederschap alweer verboden

De islamistische organisatie Moslimbroederschap is al 85 jaar oud en is het grootste deel van haar bestaan "illegaal" geweest. De broederschap werd in 1954 verboden door het militaire bewind in Egypte en bleef dat tot president Moebarak in 2011 was afgetreden. Toen heeft de Moslimbroederschap een politieke partij geregistreerd: de Vrijheids- en Rechtvaardigheidspartij.

Die partij won met vlag en wimpel de daaropvolgende parlementaire en presidentsverkiezingen, maar president Mursi moest op 3 juli dit jaar aftreden. Mursi had zichzelf als president boven de wet gesteld, de nieuwe grondwet was ook eerder recyclage van de oude grondwet onder Moebarak en heel wat interne problemen, zoals de Nijl-crisis of de problemen met gewapende groepen in de Sinaï, bleven onopgelost, waarop de Egyptenaren massaal op straat kwamen om zijn ontslag te eisen. Uiteindelijk heeft het leger Mursi en zijn partij aan de kant gezet.

Nu heeft de snelrechtbank in Caïro de partij en de hele organisatie erachter dus opnieuw verboden. De militaire autoriteiten voeren de druk op de Moslimbroederschap zwaar op. Zo zijn de laatste weken verschillende toplui van de partij opgepakt onder verdenking van het aanzetten tot geweld en moord. Ook Mursi zelf is daarbij.