"Huilen volstaat niet, we moeten veranderen"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft opnieuw een pleidooi gehouden om de wapenwet in de Verenigde Staten te verstrengen. Hij deed dat op een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de schietpartij op een marinebasis in Washington vorige week.
2013 Brendan Smialowski

Een week geleden vielen bij een schietpartij op een marinebasis in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC 12 doden. President Obama herinnerde er op de herdenkingsdienst voor de slachtoffers aan dat het al de vijfde keer is sinds zijn presidentschap dat er een schietpartij gebeurde waarbij zoveel doden vielen.

De oorzaak waarom zulke drama's meer in de VS voorkomen dan elders, komt volgens hem door de makkelijke toegang tot wapens. "In ons land sterven tien keer meer mensen door vuurwapens dan in andere ontwikkelde landen. Geen enkel ander ontwikkeld land heeft te maken met dit soort geweld. Geen enkel", aldus Obama. "Toch zijn wij Amerikanen niet gewelddadiger. Wat ons zo kwetsbaar maakt voor zoveel massale schietpartijen, is dat we niet genoeg doen. We ondernemen niet de minste basisactie om wapens uit handen van criminelen en gevaarlijke mensen te houden."

"Soms ben ik bang dat er berusting groeit dat dit soort tragedies gewoon gebeurt. Dat dit soort tragedies het nieuwe normaal is. We kunnen dat niet aanvaarden. Het volstaat niet om te huilen, te praten, te bidden. Als we echt deze 12 mannen en vrouwen willen eren, als we echt een land willen zijn waar we kunnen werken, naar school gaan en op straat wandelen zonder de vrees dat zoveel levens worden bedreigd door kogels, dan moeten we veranderen."

2013 Brendan Smialowski

Bij de dodelijke schietpartij eind vorig jaar in een basisschool in Newtown, Connecticut, waarbij 20 kinderen en 6 begeleiders omkwamen, ijverde president Obama al eens voor een strengere wapenwet. Maar zijn voorstellen werden toen door het Congres geblokkeerd. Obama erkende nu ook dat "de politiek moeilijk is". Maar ik kan niet aanvaarden dat we geen gulden middenweg vinden tussen enerzijds onze tradities behouden, zoals de vrije wapendracht, en anderzijds ervoor zorgen dat we het wapengeweld reduceren dat zo vaak verdriet aanricht."

De president hoopt op een mentaliteitswijziging bij de Amerikanen zelf. "De verandering die we nodig hebben, komt niet van Washington, zelfs wanneer de tragedie toeslaat in Washington. De verandering zal komen op de enige manier waarop ze altijd gekomen is: vanuit het Amerikaanse volk."

2013 Brendan Smialowski