"Je kan deze strategie toch niet serieus nemen?"

"Ik spreek over de regeringsvorming, want ik denk dat de N-VA de mensen iets wijsmaakt." Met die woorden doorbreekt vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) zijn zelfverklaarde stilzwijgen over de N-VA in een interview met Het Nieuwsblad. Volgens Vande Lanotte zal een groot deel van de N-VA-kiezers zich na de verkiezingen van volgend jaar bedrogen voelen.

Normaal zou Vande Lanotte de komende maanden geen uitspraken meer doen over de N-VA, maar in Het Nieuwsblad spuwt hij nu toch zijn gal. "Ik spreek over de regeringsvorming, want ik denk dat de N-VA de mensen iets wijsmaakt", zegt hij.

"Ik zie een soort van kiezersbedrog opdoemen - zoals in 2007 en 2010 - en dat heeft ons alleen miserie gebracht. Bovendien is het belangrijkste punt van de grootste partij van dit land om de socialisten buiten te werken. Wie zou ik zijn als ik daarop niet reageer?"

Voor Vande Lanotte is de strategie van N-VA-voorzitter Bart De Wever glashelder. "Hij wil eerst en vooral een asociale regering maken. Want wie denkt dat hun passionele verdediging van de mini-jobs spielerei is, vergist zich. Ze willen die regering vormen met MR en CDH en zo asociaal maken dat de PS blij zal zijn om van alles en nog wat te regionaliseren. Bart De Wever is een toogstrateeg als hij dit meent, maar ik denk dat het een electorale schijnbeweging is."

Hoe dan ook zal een groot deel van de N-VA-kiezers zich na de verkiezingen bedrogen voelen, meent Vande Lanotte. "Aan de ene kant zijn er kiezers die een verdere staatshervorming willen. Aan de andere kant zijn er die tot een economische herstelregering willen toetreden. Eén van die twee zal na de verkiezingen worden bedrogen. Je kunt deze strategie toch niet serieus nemen?"