"Metroverkrachter" 10 jaar ter beschikking van strafuitvoeringsrechtbank

De zogenoemde "metroverkrachter" zal na het uitzitten van zijn gevangenisstraf van 10 jaar nog eens 10 jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank worden gesteld. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank beslist. De rechtbank legt die maatregel op omdat de man in 2008 en 2009 vier jonge meisjes en vrouwen verkrachtte. Eerder werd hij voor een reeks andere verkrachtingen al veroordeeld tot 10 jaar cel.

De "metroverkrachter" werd in januari 2009 opgepakt nadat hij een 15-jarig meisje had verkracht. Na 2,5 maanden kwam hij vrij en pleegde vervolgens in twee maanden tijd nog vijf verkrachtingen.

Hij werd opnieuw opgepakt en in juli 2010 uiteindelijk veroordeeld tot 10 jaar cel voor de verkrachting van negen vrouwen en meisjes, in 2008 en 2009. De meesten van zijn slachtoffers zocht hij uit op de Brusselse metro.

Na zijn veroordeling kwam door DNA-onderzoek aan het licht dat hij in diezelfde periode nog vier andere verkrachtingen had gepleegd. Een van zijn slachtoffer was een meisje van 12 jaar dat van huis weggelopen was en bij hem de nacht had doorgebracht. Een tweede slachtoffer was 16 jaar oud.

Omdat hij in 2010 al tot de maximumstraf was veroordeeld, kon de rechtbank hem in deze zaak geen bijkomende straf opleggen. De enige mogelijkheid die overbleef, was hem ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank stellen.

De advocaat van de man legt zich bij het vonnis neer. De advocate van een van de slachtoffers reageert tevreden op de uitspraak. "Op deze manier zijn de slachtoffers tenminste zeker dat hij niet zomaar vrijkomt en is begeleiding verzekerd."