"Vlaanderen zal als sterke regio uit de crisis komen"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), kondigt in zijn Septemberverklaring voor 1,16 miljard euro investeringen aan, want hoewel "Vlaanderen als een van de sterkste regio's uit de crisis zal komen, mag de regering niet op haar lauweren rusten".

Kris Peeters heeft met de zogenoemde Septemberverklaring in het Vlaams Parlement het startschot gegeven voor het parlementaire jaar. In zijn relatief korte verklaring kwam hij met weinig nieuws op de proppen, zijn regering gaat in dit laatste jaar van de legislatuur verder op de ingeslagen weg. Gisteren in "De zevende dag" had de Vlaams minister-president overigens al laten vallen dat Vlaanderen voor het vierde jaar op rij een begroting in evenwicht heeft.

In eerste instantie stak de Vlaams minister-president in zijn Septemberverklaring vooral de loftrompet voor zijn eigen verwezenlijkingen af. Volgens Peeters zal Vlaanderen immers "als één van de sterkste regio’s uit de crisis komen", dankzij de "dijken" die zijn regering zes jaar lang heeft opgeworpen tegen de "financiële tsunami". Zo zouden er in Vlaanderen ondanks de crisis toch 48.000 jobs zijn bijgekomen.

Toch mag de Vlaamse regering van Peeters niet op haar lauweren rusten en moet Vlaanderen blijven investeren in de toekomst. Daarom kondigt hij de komende jaren voor 1,16 miljard euro investeringen aan voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid, onderzoek en ontwikkeling, infrastructuur en structurele lastenverlagingen voor de bedrijven. "Op die manier ondersteunen we onze eigen kmo's en trekken we buitenlandse investeerders aan."

Het concurrentie- en werkgelegenheidspact is voor de minister-president dé prioriteit van het najaar. "De federale regering zal haar voorstellen en die van ons en de deelstaten op elkaar enten", zei hij daarover. "Dit is de Copernicaanse omwenteling in de praktijk. Dat is de manier waarop we vooruitgang moeten boeken." De loon- en energiekosten moeten voor Peeters op een gecoördineerde manier naar beneden zodat de maatregelen van de verschillende regeringen in dit land elkaar kunnen versterken.

Peumans vreest "schaduw verkiezingen"

Net voor Peeters zijn Septemberverklaring voorlas, was het de beurt aan Jan Peumans (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement. Hij wil dat het parlement zo snel mogelijk wordt betrokken bij de invulling van de nieuwe bevoegdheden die er komen door de recentste staatshervorming.

Hij vreest wel dat de verkiezingen van mei "vanaf het voorjaar hun schaduw gaan werpen op de werking van het parlement". "Laat de verkiezingskoorts of de campagne geen excuus of alibi zijn om enkel woensdagmiddag bij de stemmingen bij de plenaire vergaderingen in het parlement aanwezig te zijn." Volgens Peumans ligt er immers "nog een stapel werk op de plank".