Aantal aidsdoden en nieuwe hiv-besmettingen daalt

Het aantal aidsdoden is gedaald. Dat meldt de VN. Het afgelopen jaar zijn "slechts" 1,6 miljoen mensen gestorven aan de gevolgen van aids. In 2005 was dat nog 2,3 miljoen. Ook het aantal nieuwe besmettingen is met een derde verminderd.
FERNANDO DA CUNHA / BSIP

Volgens UNAIDS, het VN-orgaan dat zich bezighoudt met aids en hiv, stijgt het aantal mensen dat besmet is met hiv steeds minder snel. Het totale aantal nieuwe besmettingen is vorig jaar met een derde verminderd in vergelijking met 2001. Het aantal nieuwe besmettingen bij kinderen is zelfs gehalveerd in die periode.

Ook het aantal mensen dat sterft aan aids, wordt steeds kleiner. In 2011 zijn wereldwijd "slechts" 1,6 miljoen mensen gestorven aan de gevolgen van aids. In 2005 was dat nog 2,3 miljoen.

De "goede" cijfers zijn volgens UNAIDS te danken aan de betere toegang tot aidsremmers. Volgens het rapport komt de wereld zo dichter bij het halen van een van de millenniumdoelstellingen, namelijk het stoppen en omkeren van de aidsepidemie tegen 2015.

Belangrijk is wel dat hoewel het aantal nieuwe besmettingen daalt, er jaarlijks nog steeds 2,3 miljoen mensen besmet worden met het hiv-virus. Het totale aantal mensen die besmet zijn met het virus blijft dus nog steeds stijgen. Vooral vrouwen en druggebruikers vormen een grote risicogroep.

Wereldwijd zijn nu 38,8 miljoen mensen besmet met hiv. Tien jaar geleden waren dat "slechts" 33,1 miljoen mensen. Het grootste deel daarvan bevindt zich in Afrika, maar ook in ons land is het aantal besmettingen de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. In 2001 waren er naar schatting ergens tussen de 6.600 en 11.000 Belgen besmet met hiv, vorig jaar schommelde dat aantal tussen de 16.000 en 26.000.