Alsmaar minder zout in voedingsproducten

Er zit een pak minder zout in de producten van de voedingsindustrie dan tien jaar geleden. Dat zegt Fevia, de federatie van de voedingssector. Het gebruik van minder zout is goed voor de Volksgezondheid.

Vooral in vleesproducten (van -16% tot -36%), diverse broodsoorten(-22%), soepen in poedervorm (-17%), bereide maaltijden (-15% tot -29%) en kazen (van -7,5% tot -20%) is de verlaging al aanzienlijk.

"Wij hebben een traditie van relatief veel zout te gebruiken, je kan dat niet snel veranderen", zegt Chris Moris van Fevia. "Door het zoutgehalte geleidelijk aan te verlagen proeft de consument dit niet, al heb je in een aantal gevallen zout technisch nodig om een product te maken, bijvoorbeeld om het vocht uit de kazen te halen." De hoeveelheid zout kan nog naar beneden, maar dan zijn er hier en daar aanpassingen van de wetgeving nodig, zegt Fevia.

De industrie is ingegaan op een oproep van minister van Volksgezondheid Onkelinx. Die wou het aantal hart- en vaatziekten verminderen, onder meer door een lager zoutverbruik. De meeste Belgen nemen per dag bijna dubbel zoveel zout in als aanbevolen. Onkelinx laat nu via urinestalen onderzoeken wat de lichamelijke effecten zijn van de zoutverlaging in de voedingsindustrie.