ArcelorMittal riskeert een forse boete

Het staalconcern ArcelorMittal zou een aantal aandeelhouders misleid hebben bij de overname van Arcelor door Mittal Steel enkele jaren geleden. Daardoor hangt de groep nu een fikse boete boven het hoofd.
AP2012

In 2006 nam het staalbedrijf Mittal Steel na een bitsige strijd de Europese rivaal Arcelor over. Het was de grootste overname ooit in de staalsector en de nieuwe groep ArcelorMittal is met voorsprong de absolute nummer 1 in de staalsector.

Volgens de Britse krant The Telegraph onderzoekt het Franse gerecht nu een onderzoek tegen de staalgroep. Tijdens en na de overname zou Mittal een aantal beloftes aan de aandeelhouders en enkele investeringsfondsen niet zijn nagekomen, waardoor die financieel verlies hebben geleden. 

Het zou gaan om een bedrag van 880 miljoen euro. Volgens de Franse wet kan daarop een boete en schadevergoeding volgen tot tien keer dat bedrag. Op dit ogenblik is ArcelorMittal ongeveer 18 miljard euro waard.

Bovendien heeft ArcelorMittal het nieuws over de zaak weggemoffeld in een vaag zinnetje in de halfjaarresultaten die onlangs bekend zijn gemaakt. Nogal wat aandeelhouders vinden dat het bedrijf dat soort nieuws wel eerder had kunnen bekendmaken, onder meer voor het begin dit jaar 2,25 miljard dollar ging ophalen op de kapitaalmarkt.

AP2006

"Rien ne va plus" voor Mittal in Frankrijk

Frankrijk heeft de overname van Arcelor door Mittal nooit echt verteerd. In 2001 stond de Franse staalgigant Usinor aan de basis van de fusie met het Luxemburgse Arbed en het Spaanse Aceralia tot Arcelor; toen de grootste staalgroep ter wereld.

De overname van Arcelor door Mittal Steel, de internationale groep van de Indiase zakenman Lakshmi Mittal, werd in Parijs als een klap voor het nationale prestige beschouwd.

De beslissing van ArcelorMittal vorig jaar om de hoogovens van Florange definitief te sluiten, was een volgende symbolische klap, want daarmee doofde de staalproductie in Lotharingen, de wieg van de Franse industrie, uit. Een Frans minister liet zich toen ontvallen dat "Mittal niet langer welkom was in Frankrijk".