Bod van 4,7 miljard dollar op BlackBerry

De grootste aandeelhouder van BlackBerry heeft een overnamebod van 4,7 miljard dollar (bijna 3,5 miljard euro) gelanceerd op de noodlijdende Canadese producent van smartphones. Fairfax Financial Holdings, dat een belang van 10 procent heeft in BlackBerry, biedt 9 dollar per aandeel.
A2012

Het bod ligt 3 procent hoger dan het aandeel BlackBerry eind vorige week waard was. Het management van BlackBerrry staat achter de deal, maar die is nog niet rond. Fairfax wil eerst de boekhouding bestuderen, waarvoor het zes weken de tijd heeft. In die periode kan ook nog een andere overnemer opduiken.

BlackBerry, dat er niet in slaagt zijn smartphones opnieuw populair te maken, kondigde vorige week aan 4.500 van de ruim 12.000 banen te willen schrappen. Het bedrijf uit Waterloo in de Canadese provincie Ontario verwacht voor het tweede kwartaal een netto operationeel verlies van bijna 1 miljard dollar.

Als de overname slaagt en Fairfax Financial alle aandelen in handen krijgt, verdwijnt Blackberry van de beurstabellen. De smartphonemaker uit Canada noteert onder zijn bedrijfsnaam Research in Motion op de beurs van Toronto sinds januari 1998. Begin dit jaar veranderde het bedrijf zijn naam in Blackberry, naar zijn bekendste product.