China begint te bouwen aan eigen Hollywood

In aanwezigheid van een rist Hollywoodsterren is gisteren in de Chinese havenstad Qingdao het startschot gegeven voor de bouw van een project dat de Chinese film- en tv-industrie de kans moet geven om de concurrentie met Hollywood aan te gaan.
Onder meer Catherine Zeta-Jones woonde de feestelijkheden bij.

De volledige naam van het project is "Qingdao Oriental Movie Metropolis". Het is 376 hectare groot en daarvan zijn er 200 bestemd voor de filmindustrie. Tegen 2016 moet alles klaar zijn.

De drijvende kracht achter het project is de Dalian Wanda Group, die 6 miljard euro investeert. Topman Wang Jianlin wordt door Forbes beschouwd als de rijkste man van China. "De bedoeling is van China een culturele mogendheid te maken en de opkomst van "Chinawood" op de internationale scène een duw in de rug te geven", zo zei Wang Jianlin tijdens de plechtigheid.

Onder meer Ewan McGregor, Catherine Zeta-Jones, John Travolta, Leonardo DiCaprio en Nicole Kidman waren aanwezig bij de feestelijkheden (zie foto's onderaan). In het complex worden 20 studio's ondergebracht, waaronder "de grootste van de wereld" met 10.000 vierkante meter. De bedoeling is om zowat 100 films per jaar te produceren.