Colombiaanse schrijver Álvaro Mutis (90) overleden

De Colombiaanse schrijver en dichter Álvaro Mutis is overleden. Hij stierf gisteren in Mexico-stad aan de gevolgen van een hartziekte. Mutis, die beschouwd wordt als een van de groten uit de Latijns-Amerikaanse literatuur, was vorige maand 90 geworden.
AFP ImageForum

Mutis werd geboren in Colombia maar leefde tot hij 11 jaar oud was in Brussel, waar zijn vader diplomaat was. De zomervakanties per boot naar zijn thuisland inspireerden hem in zijn werk, onder meer in de romancyclus "Zee en aarde".

Sinds de jaren 50 woonde Mutis in Mexico. Hij was een goede vriend van Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez, die hem ooit "een van de grootste schrijvers van onze tijd" noemde. Mutis werd in 2001 bekroond met de Cervantesprijs, de grootste literaire onderscheiding in de Spaanstalige wereld.