Drie Congolezen schuldig aan roofmoord Wemmel

De jury van het Brusselse assisenhof heeft drie Congolese mannen schuldig bevonden aan roofmoord op een advocatengezin uit Wemmel. Het drietal had het gemunt op de drie wagens, dure Mercedessen, van het advocatengezin.

De zoon van de advocaat bood in 2010 zijn BMW te koop aan op een autoverkoopsite. Twee Congolese mannen kwamen een proefritje maken met de wagen en spraken af dat ze de auto op zondag 14 november zouden komen kopen. Maar in werkelijkheid was het de mannen te doen om de twee dure Mercedessen van het advocatengezin, ze wilden er met die auto's vandoor gaan zonder die te betalen.

Op zondag 14 november belden de twee Congolezen aan bij het advocatengezin, een derde Congolese man bleef buiten op de uitkijk staan. Zodra ze binnen waren, schoten de twee Congolese mannen het gezin neer. De advocaat, zijn vrouw en hun zoon waren op slag dood. De verloofde van de zoon kreeg een kogel in het hoofd, maar overleefde het. De daders gingen ervandoor met de twee Mercedessen van het gezin. De BMW lieten ze staan, een van de daders was zo in paniek dat hij de auto niet gestart kreeg.

De twee Mercedessen hadden een beveiligingssysteem met gps en konden vrij snel gelokaliseerd worden. Een van de verdachten reed met een Mercedes naar het Groothertogdom Luxemburg en kon daar, een dag na de roofmoord, al worden ingerekend door de politie. De twee anderen werden korte tijd later gearresteerd in de buurt van Parijs.

Wat oordeelde de jury?

Tot voor het assisenhof bleven de twee verdachten die waren binnengegaan, elkaar ervan beschuldigden als eerste te hebben geschoten. Maar op basis van het ballistisch rapport denkt de jury toch te weten wie de eerste schoten loste.

De jury is ook van oordeel dat het drietal duidelijk het plan had gesmeed om het advocatengezin te beroven en dat ze daarvoor een duidelijke rolverdeling hadden afgesproken. Twee verdachten waren ook in het bezit van echte vuurwapens en volgens de jury wisten ze dat het risico bestond dat ze die zouden gebruiken tegen de slachtoffers.

Ook de derde beschuldigde was volgens de jury daarvan perfect op de hoogte. Hij moest op wacht staan en de BMW stelen, maar omdat hij er niet in slaagde het voertuig te starten, liet hij de wagen achter. In tegenstelling tot wat hijzelf beweerde, heeft hij volgens de jury dus nooit afgezien van zijn voornemen om mee te werken aan de overval en heeft hij onontbeerlijke hulp verleend.

De drie verdachten zijn schuldig verklaard aan roofmoord, vandaag volgt de strafmaat. De twee verdachten die zijn binnengegaan, zijn ook schuldig bevonden aan poging tot doodslag van de verloofde van de zoon.