Ex-korpschef Lamine: "Juich terugkeer Abou Jahjah toe"

Ex-korpschef Luc Lamine juicht de terugkeer van Dyab Abou Jahjah toe. Dat zegt hij in "Reyers laat". Een week geleden maakte de vroegere topman van de Arabisch-Europese Liga (AEL) bekend dat hij weer in België komt wonen. Abou Jahjah wil naar eigen zeggen met iedereen praten. Hij wil zich in ons land opnieuw inzetten voor de rechten van de allochtonen.

In 2002 stonden Luc Lamine, toenmalig korpschef, en Dyab Abou Jahjah oog in oog met elkaar in Borgerhout. Na de moord op een Marokkaanse leraar waren er rellen ontstaan. Abou Jahjah zou de jongeren hebben opgehitst, maar hij werd in beroep vrijgesproken.

"Ik juich de terugkeer van meneer Abou Jahjah toe", zei Luc Lamine in de studio van "Reyers laat" vanavond. "De jongeren in Antwerpen hebben nood aan een figuur die als magneet werkt en hen aandacht kan geven, al moet dat wel gebeuren op een verbindende manier."

Abou Jahjah was op zijn beurt verrast door alle aandacht voor zijn terugkeer. "Het was soms te veel van het goeie, maar een activist moet tevreden zijn als hij een podium krijgt om zijn standpunt te uiten. Ik mag dus niet klagen."

"Ik wil nu met iedereen praten, ook met Bart De Wever", zei Abou Jahjah nog. "Ik wil werken rond knelpunten voor allochtonen, zoals tewerkstelling, huisvesting en onderwijs. Als we die zaken kunnen oplossen, profiteert iedereen daarvan. Ik wil meer doen dan pr-stuntjes."

Abou Jahjah neemt afstand van extremistische organisaties zoals Sharia4Belgium. Hij wil ook manieren vinden om te beletten dat jongeren willen gaan vechten in Syrië. "Ik ben ouder geworden, ik kan beter relativeren en ik raak minder snel geprovoceerd", besluit Abou Jahjah.