Filmfestival Stockholm nodigt Ai Weiwei uit voor jury

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei is door het Filmfestival van Stockholm gevraagd als jurylid. Het is weinig waarschijnlijk dat hij zelf aanwezig zal kunnen zijn op het festival omdat zijn bewegingsvrijheid beperkt wordt door de Chinese overheid.

Het thema van het festival dit jaar is "vrijheid". "We hebben voor Ai Weiwei gekozen als symbool van de onderdrukking van artiesten en journalisten", legt directrice Git Scheynius uit. "Hij is een van de meest interessante artiesten ter wereld. We doen dit ook om druk te zetten op de Chinese autoriteiten."

Het is nog niet duidelijk hoe Ai Weiwei zal kunnen deelnemen aan het festival. Volgens de organisatoren heeft hij op dit moment geen enkele toegang tot het internet en is hij sowieso moeilijk te bereiken. Git Scheynius hoopt dat er vlug verandering zal komen in zijn situatie.

In 2011 werd Ai Weiwei 81 dagen gevangen gehouden, volgens de autoriteiten omdat hij verdacht werd van belastingontduiking. Bij het grote publiek is Ai Weiwei bekend als ontwerper van het Vogelneststadion voor de Olympische Spelen. Ai heeft een spreekverbod gekregen, maar blijft via zijn werk kritiek geven op de Chinese overheid.

Het Filmfestival van Stockholm vindt plaats van 6 tot 17 november.