Gesofisticeerde printer moet Kerk & Leven helpen te moderniseren

Uitgeverij Halewijn, dat onder meer Kerk & Leven uitbrengt, beschikt sinds kort over een hoogtechnologische printer die toelaat om als eerste uitgeverij in Europa op grote schaal een weekblad digitaal te printen, te individualiseren en gesorteerd te drukken volgens de rondes van de postbodes.

De aankoop van de digitale printer kadert in een grondige vernieuwingsoperatie bij Halewijn en dus ook Kerk & Leven. Het toestel wordt vanavond officieel ingewijd door de Antwerpse bisschop Johan Bonny en Vlaams minister-president Kris Peeters.

Bij Halewijn brak men zich naar eigen zeggen al een tijd het hoofd over een manier om de 290.000 exemplaren van een weekblad als Kerk & Leven betaalbaar te kunnen blijven aanbieden. "Onder druk van Bpost" werd tevens beslist om de exemplaren individueel te adresseren en af te drukken in de volgorde van de postrondes. Bovendien was het parochieblad aan een stevige facelift toe. "Dankzij onze digitale printer kunnen we nu bijvoorbeeld het hele blad in kleur afdrukken, dus ook de pagina's van de honderden verschillende lokale katernen", zegt Toon Osaer, algemeen directeur van Halewijn.

Intussen zitten Halewijn en Kerk & Leven zowel vormelijk als inhoudelijk in een transitieperiode, vindt Osaer. "Het is onder meer afwachten of de printmedia wel zullen standhouden", zegt hij. Het weekblad begeeft zich in ieder geval steeds meer op sociale media en plaatst ook het overgrote deel van zijn artikels op zijn website. Die artikels omvatten ook steeds bredere maatschappelijke thema's, vaak ver van de traditionele kerkelijke insteek.