Iran laat opnieuw politieke gevangenen vrij

Iran heeft de afgelopen dagen 80 politieke gevangenen gratie verleend en vrijgelaten. Dat heeft de Iraanse procureur-generaal gezegd aan het Iraanse persagentschap. De mededeling komt een dag voor de met spanning verwachte toespraak van de nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
Ook de Iraanse advocate en mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh is vrijgelaten.

De meeste mensen die nu vrijgelaten zijn, werden gearresteerd in verband met de protesten van 2009, zei de procureur-generaal, zonder namen te noemen. In 2009 kwam het tot massaal protest tegen de herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad, die door de oppositie beschuldigd werd van verkiezingsfraude.

Vorige week al werden 16 politieke gevangenen uit de beruchte Ewin-gevangenis vrijgelaten, onder hen ook de vooraanstaande Iraanse advocate en mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh. Sotoudeh kreeg eind 2012 de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken van het Europees Parlement. Er zitten echter nog minstens 100 politieke gevangenen vast.

De vrijlatingen worden in Iran beschouwd als een groot binnenlands politiek succes voor de als gematigd geldende nieuwe president Rouhani. Tijdens de verkiezingsstrijd had hij al geijverd voor de vrijlating van alle politieke gevangenen en voor de vrijheid van meningsuiting.