Ook nachtploeg 101-centrale in Oost-Vlaanderen voert actie

In Gent is slechts één van de vier operatoren van de nachtploeg van de 101/112-centrale aan de slag gegaan, wat betekent dat de actie zo goed als volledig opgevolgd wordt en 24 uur zal duren. Dat bevestigt Jo Schelstraete (ACOD).

Woensdag raakte bekend dat de socialistische vakbond een stakingsaanzegging had ingediend voor de noodcentrales 101/112 in Oost-Vlaanderen, wegens een blijvend personeelstekort.

Die aanzegging liep vannacht af. De vijf personeelsleden van de dagploeg in Gent hebben vervolgens om 7 uur het werk neergelegd. Drie van de vier operatoren van de nachtploeg hebben dat voorbeeld gevolgd.

Hun taken worden overgenomen door federale politiemensen die normaal gezien ploegen uitsturen, maar ook opgeleid zijn om oproepen aan te nemen. "Ook zij kampen met een capaciteitstekort en het was niet eenvoudig om ons te vervangen", aldus Schelstraete. "Er is wat kunst- en vliegwerk aan te pas gekomen."

"Cool down periode"

Donderdag werd de stakingsaanzegging van de Oost-Vlaamse centrale uitgebreid naar alle noodcentrales 101/112 in ons land, maar er werd ook een "cool down periode" van drie dagen aangekondigd voor de andere centrales dan Gent, tot aan een gepland overleg op 26 september. De vakbond hoopt evenwel vandaag al op een uitnodiging tot overleg van Binnenlandse Zaken, maar die is er niet gekomen.

Eind vorig jaar maakte de regering 2 miljoen euro vrij om 121 operatoren extra in dienst te nemen, maar de selectieprocedures en zes maanden durende opleiding leiden ertoe dat het probleem nog een tijd aansleept. Vooral in Gent en Namen wordt steeds vaker met slechts de helft van het reguliere kader gewerkt.