Opnieuw een lid van Pussy Riot in hongerstaking

Een van de gevangen leden van de Russische punkgroep Pussy Riot is een hongerstaking begonnen uit protest tegen wat ze de onmenselijke omstandigheden noemt waarin ze moet werken en tegen doodsbedreigingen die de vice-gevangenisdirecteur geuit zou hebben.
AP2013
Nadezjda Tolokonnikova is het tweede lid van Pussy Riot dat in hongerstaking gaat.

Nadezjda Tolokonnikova zit een straf van twee jaar uit voor "hooliganisme, gemotiveerd door haat tegenover reiligie". Zij en twee andere groepsleden werden begin 2012 gearresteerd omdat ze in de orthodoxe kathedraal van Moskou een "punkgebed" wilden opdragen tegen president Vladimir Poetin. 

In een lange brief op de website van de groep zegt Tolokonnikova dat de gevangenen verplicht worden om 17 uur per dag politie-uniformen te maken om hun quota te halen. Als ze die quota niet halen, krijgen ze als straf geen eten, wordt hen de hele dag verboden naar het toilet te gaan of worden ze verplicht in de koude buiten te staan.

Ze zegt ook dat de vice-gevangenisdirecteur haar verleden maand bedreigd heeft door te suggereren dat andere gevangenen aangemoedigd zouden worden om haar te vermoorden als vergelding voor haar pogingen om het gevangenissysteem aan te vechten.

Tolokonnikova heeft ook een klacht ingediend bij de gevangenisdienst en bij de belangrijkste onderzoeksdienst van het land over de omstandigheden in de gevangeniskolonie in Mordovia, een streek zo'n 500 kilometer ten oosten van Moskou. De gevangenisdienst heeft intussen al ontkend dat de gevangenen meer dan acht uur per dag werken. Het hoofd van de mensenrechtenraad van de president heeft aangekondigd dat de raad de klacht zal onderzoeken.

In mei van dit jaar was een ander lid van Pussy Riot, Maria Aljochina (rechts kleine foto), gedurende elf dagen in hongerstaking gegaan uit protest tegen de omstandigheden in de gevangenis in de Perm-regio waar zij haar straf uitzit. Zowel Aljochina als Tolokonnikova komen normaal in maart volgend jaar vrij. Het derde lid van Pussy Riot dat gearresteerd was, Jekatarina Samoetsevitsj (links), is vrijgesproken omdat ze al opgepakt was nog voor ze aan de actie had kunnen deelnemen.

2012 AP