Orkaan doodt tientallen mensen in China

De taifoen Usagi is aan land gegaan in het zuiden van China en heeft daar meteen lelijk huis gehouden. Het verkeer in de regio is grotendeels stilgevallen. Eerder waren er al doden gevallen in Taiwan en de Filipijnen.
AP2013

Usagi is de hevigste orkaan dit jaar in Azië. De voorbije dagen zijn in Taiwan negen doden gevallen bij de doortocht van wat eerder "een supertaifoen" werd genoemd. In de Filipijnen is er sprake van zeker acht slachtoffers door overstromingen en grondverzakkingen. Een deel van de hoofdstad Manila staat onder water.

Vanochtend is Usagi dan aan land gegaan nabij de stad Shanwei in de Zuid-Chinese provincie Guangdong, ten oosten van Hongkong. De storm was bijzonder krachtig en volgens getuigen werden auto's weggeblazen door de wind en zijn huizen ingestort.

Volgens het persbureau Xinhua zijn er in China zeker 25 doden gemeld door de storm. Die leidde tot chaos omdat dit weekend veel Chinezen naar huis terugkeerden na het jaarlijkse Maanfestival.

In Hongkong zijn meer dan 250 vluchten geannuleerd. Ook daar zijn gewonden gevallen, maar geen doden. De treinverbindingen van en naar de zuidelijke steden Shenzhen en Hongkong zijn opgeschort. De storm zou nu aan kracht verliezen terwijl hij noordwestwaarts vijf andere provincies in Zuid-China zou bereiken.