Regering investeert vergoeding KBC in relance

De Vlaamse regering zal de vergoeding die bank-verzekeraar KBC betaalt voor de redding van de bank inzetten voor relancemaatregelen. Volgens minister-president Kris Peeters (CD&V) zal de Vlaamse overheid daardoor de komende jaren 1,16 miljard euro kunnen investeren "in de aanpak van jeugdwerkloosheid, onderzoek en ontwikkeling, infrastructuur en lastenverlagingen voor bedrijven".

Peeters noemde het bedrag van 1,16 miljard euro in zijn Septemberverklaring voor het Vlaams Parlement. Op een persconferentie over de begroting, na de Septemberverklaring, maakt hij bekend dat de 1,16 miljard euro afkomstig zijn van de "fee" die KBC betaalt voor de redding van de bank.

KBC kreeg in de periode 2008-2009, in volle financiële crisis, zeven miljard euro overheidssteun. De federale overheid en de Vlaamse overheid namen elk de helft voor hun rekening. De federale helft is eind vorig jaar terugbetaald. De Vlaamse steun wordt tegen 2020 gespreid terugbetaald. Een eerste schijf van 1,17 miljard is dit jaar al terugbetaald.

Aan de Vlaamse steun van 3,5 miljard euro hing ook een vergoeding van 50 procent vast. Van die vergoeding, in totaal dus 1,75 miljard euro, is ook al 580 miljoen euro terugbetaald.

Peeters zegt nu dat de overige 1,16 miljard euro "fee" niet gebruikt zal worden voor schuldafbouw, maar voor maatregelen die de concurrentiekracht moeten versterken.