Rusthuis in Averbode in de greep van schurft

In een rusthuis in Averbode, in Vlaams-Brabant, is bij een bewoner schurft ontdekt. Om te voorkomen dat de besmettelijke huidziekte uitdijt, neemt de directie gepaste maatregelen. De bewoners mogen slechts in beperkte mate bezoek krijgen.
STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Een close-up van schurftmijten.

Schurft is een huidziekte veroorzaakt door de schurftmijt. Die graaft gangen in de huid en legt er eitjes. Zodra die uitkomen, zetten de nakomelingen de onderhuidse graafwerken voort. Na enkele weken treedt hevige jeuk op als gevolg van een allergische reactie op de mijt en zijn uitwerpselen.

In een rusthuis in Averbode is nu bij een van de bewoners schurft vastgesteld. Om te voorkomen dat de ziekte uitdijt, neemt de directie gepaste maatregelen.

"De bewoners, het personeel en alle vrijwilligers krijgen uit voorzorg een medicijn toegediend", zegt rusthuisdirecteur Nadine De Puydt. "Tegelijk wordt alle was op 60 graden gewassen. Gordijnen worden 5 dagen lang luchtdicht ingepakt zodat de mijten sterven."

Naast deze maatregelen mogen de bewoners tijdelijk slechts in beperkte mate bezoek krijgen.