Somali's dreigen gijzelaars in Nairobi te vermoorden

In het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn vanochtend opnieuw explosies en geweervuur gehoord. De gijzeling die zaterdag begonnen is, is nog niet helemaal achter de rug. Twee van de gijzelnemers zijn gedood. De overige dreigen er intussen mee de overgebleven gijzelaars te vermoorden.

Gisteren meldde het Keniaanse leger dat "het grootste deel" van het winkelcentrum Westgate onder controle was. Toch waren er nog altijd leden van de Somalische moslimterreurgroep Al Shabaab aanwezig.

Op de website van Al Shabaab dreigen de terroristen er nu mee om hun overgebleven gijzelaars te doden als het leger blijft doorgaan om het winkelcentrum te heroveren. In een boodschap wijst de terreurgroep ook op de hulp die de Keniaanse troepen zouden krijgen van "Israël en andere christelijke regeringen". Dat laatste is nogal een bizarre uitspraak. 

Hoe dan ook zijn vanochtend opnieuw zware ontploffingen en geweerschoten gehoord. Wellicht heeft het Keniaanse leger een nieuwe aanval ingezet. Gisteren had het leger het grootste deel van het winkelcentrum opnieuw onder controle gekregen.  Bij die actie zijn twee van de gijzelnemers gedood.

Volgens het Franse persbureau AFP zouden er ook Israëlische "special forces" deelnemen aan de zuivering van het centrum. Officieel staan de Israëli's het Keniaanse leger enkel bij bij de onderhandelingen met de gijzelnemers, maar wellicht zijn die toch actiever betrokken bij het gebeuren.

Volgens de Keniaanse overheid zouden "bijna alle gijzelaars nu bevrijd zijn", maar getallen zijn er niet gegeven. Voorlopig zijn er 68 doden en 175 gewonden gevallen bij het drama. Er zouden ook nog altijd 63 mensen vermist zijn. De gijzeling begon om 11 uur zaterdagochtend toen gewapende mannen al schietend het winkelcentrum binnentrokken. Het zou gaan om een wraakactie van de Somalische terreurgroep Al Shabaab voor het optreden van het Keniaanse leger in Somalië.

AP2013

Intussen zou in Kenia ook een verdachte zijn opgepakt die mogelijk betrokken is bij de actie. Het zou gaan om een man die pas onlangs bekeerd is tot de islam. De man werd gevat toen hij op een vliegtuig naar Turkije wou stappen.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta wil zich alleszins niet laten intimideren door Al Shabaab. "Kenia zal de oorlog tegen de terreur niet laten vallen", zei hij eerder.

AP2013