Trintignant (82) neemt afscheid van het acteren

De Franse acteur Jean-Louis Trintignant (82) stopt definitief met acteren. Op 1 en 2 oktober speelt hij in een klein theater in Antibes, in het zuiden van Frankrijk, nog de voorstelling "Trois poètes libertaires du XXe sicècle", maar daarna maakt hij definitief "plaats voor de jongeren", zoals hij zelf zegt.
The Associated Press2012
Jean-Louis Trintignant in "Amour" van Michael Haneke.

Trintignant heeft het nieuws aangekondigd in de krant Nice-Matin en benadrukt dat hij nog even veel plezier beleeft aan het acteren als toen hij 30 was.

"Maar ik ben zeer oud en het kost me moeite om me te verplaatsen. Na deze laatste optredens, doe ik niets meer. Geen theater, geen film. Ik maak plaats voor de jongeren."

In het stuk "Trois poètes libertaires dus XXe siècle" brengt hij, begeleid door accordeon en cello, 35 gedichten van Boris Vian, Robert Desnos en Jacque Prévert.

"Ik heb in veel stukken meegespeeld, misschien in wel meer dan 100, maar dit is de voorstelling waar ik het meest van houd", onthult hij. "Het zijn dichters die ook vandaag nog een enorme weerklank hebben. Ze hebben het over ernstige zaken, maar op een lichte manier. Ik heb ook dat anarchistische trekje: ik ga niet naar begrafenissen, ik stem niet en ik ben geïnteresseerd in de kleine man, zoals Prévert."

Trintignant is te zien in films als "Amour", "Trois couleurs: Rouge",  "Z", "Un homme et une femme".