"Geen valse paspoorten, maar paspoorten met schuilnaam"

Het klopt dat leden van de koninklijke familie paspoorten hebben met schuilnamen. Dat bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken. Maar de FOD benadrukt dat het niet gaat om valse paspoorten, maar om "authentieke paspoorten waarin een schuilnaam wordt gebruikt".
Koning Filip gaat ook wel eens als Philippe Dermulle door het leven.

Het was ex-minister van Buitenlandse Zaken Mark Eyskens (kleine foto) die zondag in het VTM-programma Royalty de kat de bel aanbond. Eyskens zei dat leden van de koninklijke familie over dubbele paspoorten beschikten om op die manier in het buitenland incognito door het leven te gaan. Zo gaat Filip van België soms met de tweede naam Philippe Dermulle door het leven, vooral uit veiligheidsoverwegingen en voor de discretie.

Eyskens zei daarbij dat het niet om echte paspoorten, maar om vervalsingen ging. Vandaag trok Eyskens het woord "vervalsingen" echter weer in.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) reageerde verbaasd op Eyskens' onthulling. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het gebruik van dubbele paspoorten en gaf zijn kabinetschef meteen de opdracht een intern onderzoek te voeren.

"Geen sprake van bedrog"

Buitenlandse Zaken bevestigt nu dat leden van de koninklijke familie inderdaad paspoorten hebben met schuilnamen. "Maar het zijn geen valse paspoorten, maar authentieke paspoorten, waarin een schuilnaam wordt gebruikt", klinkt het. Buitenlandse Zaken hamert erop dat de paspoorten met schuilnamen enkel bedoeld zijn om de "privacy en veiligheid" van de koninklijke familie te waarborgen.

De bewuste paspoorten worden ook enkel gebruikt voor privéreizen, niet voor officiële reizen. Volgens Buitenlandse Zaken is er dan ook geen sprake van "bedrog". De dienst zegt ook dat het voor elk gebruik van een paspoort met een schuilnaam over "een gedetailleerd en gedocumenteerd dossier" beschikt.

Buitenlandse Zaken voegt er nog aan toe dat de praktijk stamt uit de tijd van Leopold II en al meer dan 100 jaar "regelmatig wordt toegepast".