"Het wordt bikkelhard, maar we maken een kans"

Regisseur Felix Van Groeningen gelooft in de kansen van "The broken circle breakdown" om een Oscarnominatie binnen te halen. Dat heeft hij gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Van Groeningen trekt binnenkort naar de VS om de film te promoten.

"The broken circle breakdown" heeft al een heel parcours van festivals en prijzen achter de rug. Hoeveel prijzen heeft de film nu in totaal al gewonnen? Van Groeningen weet het ook niet. "Al veel, maar ik hou het eigenlijk niet bij", zegt hij.

De regisseur is uiteraard tevreden dat de film nu ook kans maakt om genomineerd te worden voor de Oscars, twee jaar na "Rundskop" van Michael R. Roskam. "Het is nu de bedoeling dat we de komende maanden campagne voeren om die nominatie binnen te halen", aldus Van Groeningen, die een aantal weken naar Los Angeles trekt om de film te promoten.

De Gentse regisseur maakte eerder al een Belgische Oscarinzending, "De helaasheid der dingen". Maar tot een nominatie kwam het niet. "Toen hebben we er niet echt 100 procent in geloofd. We hadden misschien ook de juiste mensen niet."

"Nu hebben we wel het gevoel dat het verhaal helemaal klopt", zegt Van Groeningen. Al onderschat hij de tegenstand niet. "Daar zijn wel een aantal kleppers bij. Het wordt bikkelhard. Maar ik denk wel dat we echt een kans maken." Hoe groot schat hij die kans in? "Een cijfer ga ik daar niet op plakken."

Van Groeningen, die al plannen heeft voor een nieuwe film, denkt dat de bluegrassmuziek in de film een voordeel is om bij het  Amerikaanse publiek in de smaak te vallen. Hij heeft ook veel vertrouwen in de Amerikaanse distributeur, Tribeca, die volgens hem heel erg gelooft in de kansen van "The broken circle breakdown".

"Ik vind dat hij het echt verdient. Er is iets magisch gebeurd met die film", besluit Van Groeningen. Op 16 januari worden de  vijf genomineerden voor de Oscar bekendgemaakt.