"Iran is geen bedreiging voor de wereldvrede"

Iran is helemaal geen bedreiging voor de wereldvrede. Dat heeft de nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani gezegd in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is niet overtuigd door de toespraak van Rouhani.

Rouhani zei met grote stelligheid dat Iran niet aan een nucleair wapen werkt en dat massavernietigingswapens geen plaats hebben in de Iraanse defensie. Hij wil over dat probleem praten met de Verenigde Staten, zo zei hij.

Sancties tegen Iran hebben geen zin, zei Rouhani, ze zijn zelfs misdadig. Ze treffen de gewone burgers en niet de politeke elites tegen wie ze bedoeld zijn. Hij veroordeelde ook het gebruik van drones, onbemande militaire vliegtuigen, omdat die vaak per ongeluk onschuldigen treffen. "Wereldproblemen kunnen niet met geweld worden opgelost", zei hij.

Volgens Rouhani is de grootste bedreiging voor het Midden-Oosten dat chemische wapens in handen zouden vallen van de extremistische rebellen in Syrië.

Eerder had de Iraanse president een ontmoeting met zijn Franse collega François Hollande, de eerste westerse politicus met wie hij praat. Een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama komt er niet.

"Elke misdaad tegen de mensheid veroordelen"

De nieuwe Iraanse president slaat op het internationaal toneel een heel andere toon aan dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad. "Elke misdaad tegen de mensheid, inclusief de misdaden die de nazi's begaan hebben tegen de joden, is af te keuren en zelfs te veroordelen", zei hij in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Een mens doden doet men niet. Dat maakt geen verschil of men christen, jood of moslim is. Voor ons is dat hetzelfde."

Hij toonde zich wel kritisch over de politiek van de Joodse staat. "Het is niet omdat de nazi's een bepaalde groep viseerden, dat die groep het land van een andere groep in beslag moet nemen en bezetten. Ook dat zou veroordeeld moeten worden."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is in elk geval niet bepaald onder de indruk van de nieuwe Iraanse koers op het internationale forum. Hij bestempelde de toespraak van Rouhani als "cynisch" en "hypocriet". Hij wees erop dat de Iraanse president het had over mensenrechten "terwijl de Iraanse strijdkrachten een bloedbad aanrichten tegen onschuldige burgers in Syrië".

"De internationale gemeenschap moet Iran beoordelen op zijn daden en niet op zijn verklaringen", vindt Netanyahu.