"Jammer, maar hij moet nu echt in therapie"

Al 18 jaar lang is hij een van de topattracties van de Dallas Zoo. Maar hoe graag het publiek hem ook bezig ziet, het gedrag van gorilla Patrick kan niet langer door de beugel. En dan gaat het vooral over zijn gedrag tegenover zijn vrouwelijke soortgenoten. Want alle pogingen van de dierentuin ten spijt, Patrick reageert vooral agressief op de gorillavrouwtjes. Hij wordt nu "in therapie" gestuurd in de Riverbanks Zoo and Gardens in Columbia, South Carolina.
AP2010

"Het is niet dat we niet genoeg geprobeerd hebben. We zijn er al 18 jaar mee bezig", aldus woordvoerster van de Dallas Zoo, Laurie Holloway, aan Reuters.

"De mannelijke gorilla’s waren geen probleem. Tegenover hen was hij vrij tolerant. Maar de vrouwtjes? Onlangs heeft hij nog eentje in haar oor gebeten. Of hij gedroeg zich hatelijk tegenover hen en zelfs agressief."

Arts Lynn Kramer aan AP: "Het is ons duidelijk geworden dat hij eigenlijk liever alleen is. Soms kon hij zelfs heel apathisch in een hoek zitten, zonder ook maar enige aandacht voor de andere gorilla’s."

In Dallas zullen ze hem alvast missen: "Hij is knap, intelligent en iedereen houdt van hem. We zien hem niet graag vertrekken. Maar het moet, in het belang van de dierentuin en van Patrick zelf." Alle hoop op voortplanting is nu gevestigd op twee nieuwe mannelijke gorilla’s.

Er zal in ieder geval een afscheidsfeestje georganiseerd worden voor de intussen 23-jarige Patrick.

lees ook