"Kerry gaat onderhandelen met Iran"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaat met Iran onderhandelen over het omstreden nucleaire programma van dat land. Dat heeft president Barack Obama aangekondigd op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Obama roept de Veiligheidsraad ook op om een sterke resolutie over Syrië aan te nemen.
AP2013

In zijn toespraak herhaalde Obama nogmaals dat hij wil voorkomen dat Iran een atoombom maakt. Maar hij schept moed in de meer gematigde koers, waarvoor de nieuwe president Hassan Rouhani van zijn volk een mandaat heeft gekregen. De Verenigde Staten willen dan ook op een diplomatieke manier tot een oplossing komen, aldus Obama.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, die een opleiding in de VS kreeg, zal normaal gezien donderdag een ontmoeting hebben met zijn collega's van de landen uit de Veiligheidsraad, waaronder Kerry. Zarif liet via Twitter weten dat er een "historische kans is om de twist over het kernprogramma op te lossen". Maar hij riep de VS en de andere Westerse landen op hun standpunten aan te passen aan de nieuwe Iraanse aanpak.

"Sterke resolutie"

Inzake Syrië sprak Obama duidelijke taal. "Er moet een sterke resolutie van de Veiligheidsraad komen, zodat het regime-Assad zich aan zijn beloftes houdt, en zodat er gevolgen zijn wanneer ze dat niet doen", zei Obama. "Als we het zelfs hier niet over eens kunnen worden, dan zal dat aantonen dat de Verenigde Naties niet in staat zijn de meest elementaire internationale wetten te doen naleven."

Volgens Obama is beweren dat iemand anders dan het regime van Syrisch president Bashar al-Assad voor de aanval met gifgas verantwoordelijk is, een belediging voor het menselijke verstand en de Algemene Vergadering.

In zijn toespraak deed VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een oproep om op te houden met het bloedvergieten in Syrië aan de gang te houden en een einde te maken aan het leveren van wapens aan alle partijen.

Het uit roulatie halen van de chemische wapens in Syrië is niet genoeg, zei Ban. Hij vroeg aan de Veiligheidsraad om zo snel mogelijk in te stemmen met een resolutie en dringend maatregelen te nemen om humanitaire hulp te sturen voor het Syrische volk.

2013 Getty Images