"Kleuters leren beter met een dutje"

Kleuters overdag een dutje laten doen, bevordert het leerproces aanzienlijk. Drie- tot vijfjarigen die overdag mochten slapen, bleken veel beter in staat om zich te herinneren wat ze die dag op school geleerd hadden, zo bleek in een kleinschalige studie van Amerikaanse wetenschappers.

Wetenschappers aan de University of Massachusetts Amherst in de VS onderzochten 40 kleuters tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar oud. Ze stelden vast dat de kinderen aanzienlijk beter presteerden op visueel-ruimtelijke taken als ze even hadden mogen slapen dan wanneer ze wakker gehouden werden. Na een dutje konden de kinderen zich ook 10 procent méér informatie herinneren dan wanneer ze niet hadden geslapen. Het positieve effect was niet alleen merkbaar na het dutje, maar hield zelfs aan tot de volgende dag.

De onderzoekers volgden daarna ook nog 14 andere kleuters op in een slaaplaboratorium, om na te gaan welke processen in het brein aan de gang zijn tijdens de slaap. Terwijl de kinderen mochten slapen, verhoogde de hersenactiviteit in gebieden die gelinkt zijn aan leren en aan het integreren van nieuwe informatie.

"Dit is de eerste studie die aantoont op welke manier dutjes van belang kunnen zijn voor kinderen op kleuterleeftijd", zegt professor psychologie en neurowetenschap Rebecca Spencer, die het onderzoek leidde. "Dutjes helpen om de kinderen zich beter te laten herinneren wat ze op de kleuterschool leren." Dutjes zouden volgens haar dan ook deel moeten uitmaken van het "curriculum" op elke kleuterschool.

"Dutje overdag even belangrijk als slaap 's nachts"

"Het is al jaren bekend dat even dutten een oppepper kan zijn voor volwassenen die mentaal inspannende prestaties moeten leveren, zoals dokters die een nachtdienst uitvoeren. Tot nu had niemand onderzocht wat het effect was bij kleuters", zegt Robert Scott-Jupp van het Britse Royal College of Paediatrics and Child Health aan de Britse openbare omroep BC.

"Kleuters zuigen elke dag een enorme hoeveelheid informatie op terwijl ze steeds meer leren en op onderzoek gaan over de wereld rondom hen. Om het meest alert te kunnen zijn, hebben kleuters 11 tot 13 uur slaap per dag nodig. Dat geeft hun brein de kans tot rust te komen en zich opnieuw op te laden voor de volgende dag. We zien nu dat een dutje overdag even belangrijk kan zijn als de slaap 's nachts."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.