"Kunstwerk Arne Quinze was bedoeld voor vijf jaar"

Dat het kunstwerk "The sequence" van Arne Quinze aan het Vlaams Parlement na vijf jaar wordt afgebroken, is volledig conform het contract dat in 2008 met de kunstenaar is opgesteld. Dat zegt Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). Hij reageert daarmee op de vele reacties na de aankondiging dat het kunstwerk zou worden afgebroken.
BELGA/VERGULT

Peumans kondigde gisteren bij de opening van het parlementaire jaar aan dat het kunstwerk van Quinze, een opvallende oranje houten constructie van 20 meter lang en 5 meter hoog, zal worden afgebroken. De aankondiging lokte niet alleen applaus uit bij een deel van de Vlaams Belang-parlementsleden (de partij heeft zich steeds verzet tegen het kunstwerk), ook op de sociale media regende het snel reacties.

Peumans benadrukt nu dat in 2008 met Quinze was afgesproken dat de constructie na vijf jaar afgebroken zou worden. "Dat is zo vastgelegd in het contract", aldus Peumans. De parlementsvoorzitter verwijst ook naar de website van Quinze zelf. Daarop staat de levensduur van het kunstwerk vermeld: "november 13, 2008 - november 13, 2013".

"Zowel het gebruikte materiaal, de bevestiging van het materiaal als de stabiliteit van de hele constructie laten niet toe "The sequence" onbeperkt te laten bestaan", aldus Peumans. Toch gaat het kunstwerk nog niet in november tegen de vlakte. Peumans heeft in een onderhoud met de kunstenaar namelijk afgesproken dat er gewacht zal worden tot de zomer van 2014 "om de afbraak in goede weersomstandigheden en met beperkte hinder voor het verkeer te laten verlopen".