Gazet van Antwerpen lanceert digitaal archief

Tegen 2016 worden alle jaargangen van Gazet Van Antwerpen en van Gazet Van Mechelen (die inmiddels is opgegaan in Gazet van Antwerpen) gedigitaliseerd. Een eerste luik kan vanaf volgende week al geraadpleegd worden.

Het digitaliseringsproject werd twee jaar geleden opgestart en kwam er dankzij de steun van partners als de provincie Antwerpen, de dienst Musea en Erfgoed van de stad Antwerpen, de Universiteit Antwerpen en de stad Mechelen. Inmiddels is de periode 1891-1920 volledig ingescand en ontsloten. Vanaf maandag 30 september zal dat deel samen met de periode 2004-vandaag gratis te raadplegen zijn door abonnees van Gazet van Antwerpen.

Wie geen abonnement heeft, zal het archief enkel kunnen doorzoeken vanop "partnerlocaties" verspreid over de provincie Antwerpen, waaronder de bibliotheken van het provinciaal bibliotheeknetwerk ISIS, de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Museum aan de Stroom en het Stadsarchief van Mechelen. De kranten van de afgelopen 30 dagen worden niet beschikbaar gemaakt voor dat publiek.

Het voorlopige resultaat staat al online. Bezoekers kunnen artikels en kranten opzoeken op basis van trefwoorden en publicatiedata. Er werden ook specifieke dossiers samengesteld met archiefmateriaal rond onder meer de Titanic, de Eerste Wereldoorlog en scheepvaartmaatschappij Red Star Line. Op die manier zou het archief niet alleen aantrekkelijk moeten zijn voor onderzoekers en journalisten, maar ook voor een breder publiek.

"Je krijgt er een inkijk in de grote en kleine nieuwsfeiten van een bepaald moment, in de manier waarop werd bericht, in hoe en waarvoor werd geadverteerd, in de evolutie van onze taal", klinkt het.