Gent onderzoekt gebruikersruimtes voor drugsverslaafden

De Gentse gemeenteraad heeft gisteravond het nieuwe drugbeleidsplan goedgekeurd, met als opmerkelijkste initiatief een onderzoek naar de "wenselijkheid" en "haalbaarheid" voor het inrichten van gebruikersruimtes.

"In de druggebruikersruimte kunnen problematische verslaafden op een veilige en gezonde manier gebruiken", verduidelijkte drugscoördinator Filip De Sager vorige week. "Enerzijds staan hun eigen veiligheid en gezondheid voorop, anderzijds worden effecten van overlast voor de buurt aangepakt."

Het nieuwe drugbeleidsplan omvat zeven speerpunten, waaronder ook meer aandacht voor alcoholmisbruik bij senioren. Er wordt verder onder meer aandacht besteed aan preventie, vroeginterventie en opvoedingsondersteuning voor minder bereikbare groepen.

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang onthielden zich bij de stemming. "Het plan bevat een aantal mooie intentieverklaringen en uitgangspunten, maar die worden niet voldoende vertaald in concrete maatregelen", vond de N-VA-fractie. "Er zal veel gestimuleerd en gesensibiliseerd worden, maar over hoe of wat, of over budgetten of personeelsinzet leren we weinig: een teleurstellend document dus."

De N-VA vindt verder dat het evenwicht tussen de drie pijlers preventie, zorg en handhaving zoek is. De partij wil meer handhaving én meer inspraak van bewoners.