Godspeed You! Black Emperor kritisch na winnen van prijs

De Canadese postrockband Godspeed You! Black Emperor heeft zich negatief uitgelaten over de Polaris Music Prize, de prestigieuze muziekprijs die de band gisteren zelf gewonnen heeft. De band zal het geld (21.000 euro) investeren in muzikale projecten in de gevangenissen van Québec.

Godspeed You! Black Emperor won de prijs voor het album "Allelujah! Don't bend! Ascend". De bandleden waren niet aanwezig bij de prijsuitreiking en hebben intussen op hun website kritiek geuit op het evenement.

Hoewel de band dankbaar is voor de prijs, vinden ze het een raar idee om "in tijden van besparingen een gala-avond te organiseren waar muzikanten het tegen elkaar moeten opnemen om een cheque te winnen".

De band had ook kritiek op het feit dat Toyota de sponsor is van het evenement "tijdens een zomer waarin we het poolijs live kunnen zien smelten op het internet". "Als het doel van deze prijs de erkenning van muziek is, een ambacht dat een ander doel dient dan snel geld, dan moet het volgende feest misschien in een meer bescheiden ruimte gevierd worden, zonder de bedrijfsbanners en de culturele opperheren."

Godspeed You! Black Emperor staat bekend voor zijn anarchistische overtuigingen. De band geeft zelden interviews en gaat niet naar feestjes van de sector. "Allelujah! Don't bend! Ascend" is pas hun 4e studioalbum, hoewel de groep al sinds 1994 bestaat. The Polaris Prize bekroont elk jaar het beste Canadese album.