Jonge asielzoeker voorlopig niet uitgewezen

De jonge Afghaanse asielzoeker Navid Sharifi wordt voorlopig niet uitgewezen. De 21-jarige jongeman moest normaal gezien vandaag naar Afghanistan terugkeren, maar de overheid annuleerde zijn vlucht. Er is een nieuwe asielaanvraag ingediend.

Navid Sharifi kwam vijf jaar geleden als minderjarige aan in ons land. Hij volgde een opleiding, werkt als loodgieter en woont samen met zijn vriendin in Sint-Baafs-Vijve, bij Waregem. In juli kreeg hij te horen dat zijn asielaanvraag afgewezen is. Sindsdien zit hij in het opvangcentrum De Refuge in Brugge.

Tegen zijn gedwongen uitwijzing kwam heel wat protest, onder meer van zijn voormalige leerkrachten. "Vier jaar ken ik hem al als leerkracht in het deeltijds onderwijs in Kortrijk en als er iemand is die het verdient om hier te blijven, dan is het Navid", zegt Frederique Vanseveren.

Normaal gezien zou de jongeman vanmorgen op een vliegtuig richting Afghanistan gezet worden, maar dat is dus niet gebeurd. Er is een nieuwe asielaanvraag ingediend. "Het belangrijkste element is de gewijzigde situatie in Afghanistan. Er zijn veel meer aanslagen dan bij de vorige asielaanvraag twee jaar geleden. Een tweede element is een brief die hij via via gekregen heeft waaruit blijkt dat hij in Afghanistan gezocht wordt door islamitische milities en dat zijn leven nog steeds in gevaar is", zegt zijn raadsman Pieter-Jan Staelens.

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen moet nu beslissen of de nieuwe aanvraag van Navid Sharifi ontvankelijk is.