KBC verkoopt KBC Bank Deutschland

Bank-verzekeraar KBC verkoopt zijn volle dochter KBC Bank Deutschland aan een groep investeerders. "Met deze transactie is de uitvoering van het desinvesteringsprogramma dat KBC heeft afgesproken, bijna afgesloten", meldt KBC in een persbericht.

Toen KBC in november 2009 met de Europese Commissie een plan  overeenkwam om zich te concentreren op zijn kernmarkten (België en Centraal- en Oost-Europa), werd de Duitse activiteit aangeduid als "te desinvesteren", ten gelde te maken dus. Er is nu een akkoord bereikt met een groep investeerders: Teacher Retirement System of Texas, Apollo Global Management LLC, Apollo Commercial Real Estate Finance en Grovepoint Capital LLP.

De transactie zal ongeveer 100 miljoen euro aan kapitaal vrijmaken. "Ze heeft geen wezenlijke invloed op de financiële resultaten van KBC, maar leidt wel tot een verbetering van de solvabiliteitspositie van KBC met ongeveer 15 basispunten", luidt het in een persbericht. De verkoop moet nu wel nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten en de toezichthouder. Intussen blijft KBC Bank Deutschland zijn activiteiten uitoefenen "met de volle steun van KBC."

KBC Bank Deutschland is gespecialiseerd in corporate banking en financiële dienstverlening voor middelgrote Duitse bedrijven, en biedt ook diensten aan voor Duitse vermogende particulieren. De bank heeft 180 medewerkers en kantoren in acht Duitse steden. Eind 2012 beheerde de instelling ruim 2,6 miljard euro activa.