Kenyatta: "We hebben de terroristen verslagen"

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft in een tv-toespraak gezegd dat de veiligheidstroepen de gijzelnemers in het winkelcentrum in Nairobi verslagen hebben. Daarbij zijn vijf aanvallers gedood en elf mensen opgepakt.

"We hebben onze aanvallers vernederd en verslagen", aldus Kenyatta op de televisie. "Onze verliezen zijn immens", zo zei de president nog, die vanaf woensdag drie dagen van nationale rouw afkondigde.

Zaterdag vielen gewapende militanten van de Somalische moslimterreurgroep Al Shabaab het luxueuze winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi binnen en namen het gebouw in. Ze richtten een bloedbad aan onder de aanwezigen. Het Keniaanse leger probeerde sinds zaterdag het winkelcentrum te heroveren. Geregeld waren er schoten en explosies te horen in en om het winkelcentrum en er hing ook zwarte rook boven het gebouw.

De onzekerheid was lang groot. Het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken hamerde er vanmorgen al op dat de veiligheidsdiensten de situatie onder controle hebben, dat ze niet meer op weerstand stuiten en dat ze het gebouw doorzoeken. "De terroristen kunnen zich misschien nog verstoppen in een paar winkels, maar we hebben alle verdiepingen onder controle. Ze kunnen niet meer ontsnappen", luidde het vanmorgen.

Toch stelden buitenlandse journalisten vanmorgen nog vast dat er opnieuw explosies en geweerschoten te horen waren aan het winkelcentrum. Een deel van het dak van de parking is ingestort. Het was verzwakt door de brand die in het complex gewoed heeft.

Het dodental van de aanval staat momenteel op 61 burgers, zes agenten en vijf terroristen. Daarnaast zijn er ook bijna 200 gewonden. Volgens het Keniaanse Rode Kruis zouden nog meer dan 60 mensen vermist zijn en het dodental zou dus nog kunnen oplopen. Onder de slachtoffers zouden verschillende buitenlanders zijn.

"Amerikanen en een Brit bij de daders"

Over het aantal gijzelnemers en over hun identiteit bestaat nog de grootste onzekerheid. Amina Mohamed, de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteravond aan de Amerikaanse zender PBS dat er bij de groep terroristen twee of drie Amerikanen en een Britse vrouw zijn. Dat kon echter nog niet worden bevestigd.

Volgens de Amerikaanse zender CNN heeft Al Shabaab zelf een lijst met negen daders gepubliceerd. Daarbij zouden naast de Amerikanen, de Britse vrouw, Somaliërs en Kenianen ook een Canadees en een Fin genoemd worden. Ook die lijst kon niet gecheckt worden. Bij de Amerikaanse autoriteiten zegt men "geen bevestiging" te hebben van Amerikaanse betrokkenheid bij de aanval.

Al Shabaab, een Somalische islamistische terreurgroep die gelinkt wordt aan Al Qaeda, zegt dat het de aanval heeft uitgevoerd als vergelding voor Keniaanse militaire operaties in Somalië.

AFP ImageForum