Klacht Jean Lambrecks tegen staat na 16 jaar afgewezen

Jean Lambrecks, de vader van het door Marc Dutroux ontvoerde en vermoorde meisje Eefje, krijgt geen schadevergoeding van de Belgische staat. Het Brusselse hof van beroep heeft de klacht die Lambrecks in 1997 tegen de Belgische staat had ingediend, na 16 jaar afgewezen.

Jean Lambrecks had al in 1997, het jaar nadat de lichamen van Eefje, An Marchal, Julie Lejeune en Melissa Russo waren gevonden, de overheid gedagvaard omdat justitie en politie fouten zouden hebben gemaakt in het onderzoek naar de dood van zijn dochter. 

Dat er fouten waren gemaakt, was ook een van de conclusies van de zogeheten commissie-Dutroux in het parlement. Maar na een jarenlange procedureslag oordeelt het hof van beroep daar nu anders over.

"Het rapport van de commissie-Dutroux is nuttige informatie, maar het is geen vonnis geweest", legt de advocaat van de Belgische staat Patrick Hofströssler de beslissing van de rechter uit. "De parlementaire onderzoekscommissie zocht naar disfuncties om het systeem beter te laten functioneren en heeft in een rapport geconcludeerd dat het wettelijk kader en organisatie anders moet. Maar de rechter bij het hof van beroep vindt niet dat hij gebonden is door die conclusie en vond dat hij zelf moest oordelen of er fouten zijn gebeurd en of die leiden tot een schadevergoeding."