Koning wordt erelid van studentenvereniging Miezerik

Koning Filip en koningin Mathilde doen vandaag hun Blijde Intrede in Hasselt, de hoofdplaats van de provincie Limburg. Na Leuven, Waver en Bergen is Hasselt de vierde provinciehoofdplaats die het koningspaar ontvangt. Opvallend was dat Filip en Mathilde een gesprek voerden met een aantal Ford-werknemers die binnenkort hun werk verliezen. Ze ontmoetten ook studenten in de Oude Gevangenis.

De koningin, gekleed in een licht jurkje met opvallende print, en de koning werden in het provinciehuis hartelijk welkom geheten door provinciegouverneur Herman Reynders.

Daarna werden ze voorgesteld aan de gedeputeerden, burgemeesters en de rest van zo'n 120 genodigden, onder wie een aantal "Bekende Limburgers", zoals racepiloot Anthony Kumpen, tweesterrenchef Bert Meewis, modeontwerper Stijn Helsen, tienkamper Hans Van Alphen, kunstenaar Piet Stockmans en muzikant Reginald Penxten. Filip en Mathilde tekenden vervolgens het Gulden Boek van zowel de provincie Limburg als van de stad Hasselt.

De meest opvallende ontmoeting had het koninklijk paar met acht vertegenwoordigers van autofabrikant Ford Genk en de rechtstreekse toeleveringsbedrijven. De koning en koningin namen de tijd om even te praten met de mensen die weldra door de sluiting van de fabrieken hun werk zullen verliezen. Ze zeiden de bekommernissen van de werknemers te zullen delen met hun politieke gesprekspartners.

De koning en koningin ontvingen ook nog een kleine attentie. Ze hadden zelf gevraagd om het cadeautje beperkt te houden en de rest van het budget te schenken aan een goed doel. In dit geval is dat het streekfonds Een Hart voor Limburg, dat zich inzet voor de minderbedeelde kinderen in de provincie.

"Je krijgt niet elke dag de kans om een koning tot erelid te benoemen"

Na hun bezoek aan het provinciehuis reed het koninklijk paar verder naar het centrum van Hasselt, waar een bezoek werd gebracht aan de Oude Gevangenis. Die wordt momenteel gebruikt door de Rechtenfaculteit van de Universiteit Hasselt. De koning werd er onder meer benoemd tot erelid van de studentenvereniging Miezerik.

Filip en Mathilde werden opgewacht door de presidia van alle studentenverenigingen van de UHasselt. Ze wisselden er enkele woorden met de preses en vicepreses van de studentenverenigingen Themis en Miezerik. Omdat die laatste 40 jaar bestaat, reikten zij een erelint uit aan de koning. "Je krijgt niet elke dag de kans om een koning tot erelid te benoemen, ook al is die eer normaal alleen weggelegd voor personen die een uitzonderlijke daad voor onze club hebben verricht", zegt Xander Jackers, preses van Miezerik. "Bovendien is het een mooie afsluiter van ons feestjaar."

Na het zingen van enkele strofen uit de Limburgse Gilde en een rondleiding in het gerenoveerde gebouw, werden er cadeautjes overhandigd aan de koning en de koningin. Het ging om wetenschapsdozen en een UHasselt-labojas voor de kinderen van de koning en koningin.

Rector Luc De Schepper toonde zich zeer vereerd met het bezoek: "Hiermee krijgt de veertigste verjaardag van de universiteit wel een heel bijzondere glans. Het bezoek benadrukt ook het belang dat Limburg hecht aan haar universiteit en de verwachtingen die de regio in de universiteit stelt als motor van de kenniseconomie in deze provincie."