Lichtere straffen voor aardappelactivisten

Elf activisten van de Field Liberation Movement (FLM) zijn voor de correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van drie tot zes maanden voor het vernielen van een proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelplanten. Tijdens een eerste proces in januari hadden ze zwaardere straffen gekregen. Ze waren toen bij verstek veroordeeld.

Een groep activisten van de FLM bestormde op 29 mei 2011 een proefveld van de Universiteit Gent in Wetteren. Ze slaagden erin een deel van de aardappelplanten te vernielen, maar werden uiteindelijk door de politie van het veld gejaagd.

Begin dit jaar werden de activisten veroordeeld tot effectieve celstraffen van enkele maanden en een schadevergoeding. De beklaagden werden toen bij verstek veroordeeld.

Omdat de rechtbank niet wilde ingaan op het verzoek van de activisten om videomateriaal te tonen en een honderdtal "vrijwillige verschijners" toe te laten, stuurden de beklaagden hun kat.

De actievoerders tekenden ook verzet aan tegen hun veroordeling, waardoor het proces moest worden overgedaan. De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft vandaag de schuld van de activisten bevestigd, ze werden schuldig bevonden voor de vernielingen en bendevorming tijdens de actie op het aardappelveld.

De rechtbank legde wel lichtere straffen op. De man die als de "leider" van de groep beschouwd wordt, kreeg een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, de anderen kregen drie maanden.

De activisten, onder wie de ontslagen onderzoekster van de KU Leuven Barbara Van Dyck, kregen ook een geldboete van 550 euro, waarvan de helft effectief. Er moeten ook schadevergoedingen van ruim 20.000 euro betaald worden aan het onderzoeksconsortium.