Milquet wil radicalisering via internet aanpakken

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (PSC) wil de radicalisering via internet aanpakken. Dat heeft ze gezegd na afloop van een tweedaags internationaal congres in Brussel over radicalisering.

Belgische jongeren die in Syrië of Somalië gaan strijden, worden alsmaar vaker online geronseld. Minister van Binnenlandse Zaken Milquet wil daar iets aan doen. Begin volgend jaar worden er vijf mensen in dienst genomen, die radicale sites moeten opsporen en ook preventief moeten werken. 

Volgens Milquet zijn er verschillende sites met uitleg over terroristische aanslagen, maar zijn er ook andere sites die radicalisering prediken. Er moet nu bekeken worden welke wettelijke middelen er zijn om de verschillende sites te sluiten. Ook moet er een preventief beleid op het internet komen, waarmee tegengas gegeven kan worden tegen de radicale sites. Hoe dat concreet in zijn werk zal gaan, moet nog blijken.

Milquet kondigde ook de oprichting van een soort veiligheidscel aan. Die komt maandelijks samen om actuele thema's te bespreken, bijvoorbeeld dus radicalisering. In dat comité zitten naast Milquet zelf ook de premier, de minister van Justitie en vertegenwoordigers van onder andere de federale politie, het federale parket, de staatsveiligheid, het leger en OCAD (het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse).