Ook holebi's kunnen verbaal geweld melden per sms

Het meldpunt voor discriminatie in het uitgaansleven in Gent wordt uitgebreid naar verbaal geweld tegenover holebi's. De Gentse schepen Resul Tapmaz (SP.A) gaat daarmee deels in op een voorstel van de N-VA, zo bleek gisteren op de gemeenteraad.

Via het sms-meldpunt kunnen mensen discriminatie in het uitgangsleven melden. Wie een klacht indient, wordt binnen de week gecontacteerd en de versie wordt getoetst met camerabeelden van de horecazaak en het logboek.

Karlijn Deene van de N-VA vroeg eerder om het meldpunt uit te breiden tot alle vormen van geweld tegenover holebi's (gaybashing) en bij uitbreiding alle vormen van discriminatie. Schepen Tapmaz (foto) wilde daar aanvankelijk nog mee wachten, maar zei gisteren toch in te gaan op een meldpunt voor verbaal geweld.

Hij neemt daarmee naar eigen zeggen geen bocht: "Ik heb altijd gezegd dat het huidige systeem een proefproject was, dat bij een positieve evaluatie uitgebreid kan worden naar andere vormen van discriminatie. Ik heb met de middenveldorganisaties samengezeten, en ook zij waren vragende partij, omdat er dan op zijn minst cijfers beschikbaar zullen zijn over het probleem."

Concreet komt het erop neer dat wie verbaal aangevallen wordt, daarvan melding kan maken. Een slachtoffer wordt dan binnen de week door de stadsdienst gecontacteerd om het probleem te bespreken. Wie geconfronteerd wordt met fysiek geweld, wordt wel gevraagd om aangifte te doen bij de politie. "Het probleem zit hem altijd in de objectivering", klinkt het.

Halverwege mei volgend jaar wil Resul Tapmaz een holebi-actieplan voorstellen. Een van de maatregelen wordt een opleiding voor 1.000 politiemensen over hoe met dat soort geweld moet worden omgegaan. "Een melding is één zaak, er goed mee omgaan is een andere kwestie."