Releasedatum album Cantat verschoven om polemiek te vermijden

De releasedatum van het album "Horizons" van Détroit, de nieuwe groep van de Franse muzikant Bertrand Cantat, is verschoven naar 18 november. Normaal gezien zou het album op 25 november uitkomen, maar dat is de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Cantat werd in 2003 veroordeeld voor doodslag. Hij zat tot 2007 in de gevangenis.

"Om alle polemiek te vermijden en het strikt muzikaal te houden, heeft directeur Olivier Caillart beslist om de releasedatum van het album naar voren te schuiven", klinkt het in een mededeling van platenfirma Barclay.

Cantat werd in 2003 beschuldigd van doodslag. Hij had zijn vriendinTrintignant geslagen tijdens een ruzie in een hotelkamer in Litouwen. Korte tijd later overleed ze. Cantat werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenis. In 2007 kwam hij vrij.

Gisteren was aangekondigd dat het album op 25 november zou uitkomen. Dat leidde tot verontwaardigde reacties op sociale media. In 1999 hebben de Verenigde Naties deze dag uitgeroepen tot internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. 

Het is de eerste keer sinds zijn gevangenisstraf dat Cantat opnieuw met een eigen project naar buiten komen. Zijn vorige groep Noir Désir in 2010 definitief gesplit. Cantat werkte wel al mee aan projecten van andere artiesten, onder wie Amadou & Mariam.