Rijksmuseum verwerft 13 zeldzame Japanse prenten

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft 13 zeldzame Japanse prenten uit de 19e eeuw aan zijn collectie kunnen toevoegen. Het gaat om ontwerptekeningen voor lakwerk, waaronder eentje voor een paneel dat al sinds 1891 in de collectie van het museum te zien is.

De zeldzame tekeningen doken op op een veiling in Kyoto. De tekeningen dateren uit de periode 1800-1820. Er zit een bijzondere afbeelding bij van het eiland Deshima (foto boven). Dat eiland was vanaf 1641 tot en met 1859 een Nederlandse handelspost en het enige contact tussen de westerse wereld en het afgesloten Japan.

"Het is een absoluut unicum dat het gaat om een ontwerp voor een bestaand stuk uit de collectie", zegt conservator Oost-Aziatische kunst Menno Fitski. "De tekening van Deshima is ook als historisch document belangrijk. Alles is te zien, zelfs de bamboe waterleiding die vanaf de wal het eiland van vers water voorzag."

Een deel van de tekeningen is vanaf half oktober te zien in het Aziatische paviljoen van het Rijksmuseum.